Hoe lang duurt een echtscheiding?

Hoe lang duurt een echtscheiding?

Als je gaat scheiden met behulp van een mediator kan de echtscheiding binnen 4 maanden geregeld zijn. Als je er samen niet uitkomt, ieder een eigen advocaat inschakelt en gaat procederen kan het veel langer duren. In sommige gevallen zelfs langer dan een jaar. Het aantal onderwerpen waarover je het niet eens bent speelt dan natuurlijk wel een rol.

Het aantal mediationgesprekken dat nodig is is afhankelijk van de onderwerpen die jullie willen bespreken.
Als je met behulp van een mediator de echtscheiding regelt voer je tussen de 3 en 6 mediationgesprekken.
De mediationgesprekken vinden meestal tweewekelijks plaats. Er is namelijk tijd nodig om dingen uit te zoeken, bijvoorbeeld op financieel vlak, maar ook om goed na te denken over welke keuze je wilt maken.

Stel, een van jullie wil in de echtelijke woning blijven wonen, maar weet niet of hij/zij dit kan financieren. Er kan dan advies van een hypotheekadviseur nodig zijn. Soms hebben jullie verschillende opties als het gaat om de afspraken over partneralimentatie en de verdeling van jullie bezittingen en schulden. Het is dan goed om hierover na te denken, zodat je hierover tijdens het volgende gesprek goede afspraken kunt maken.

Het aantal gesprekken is afhankelijk van hoe complex jullie situatie is en waarover er afspraken gemaakt moeten worden. Iedere situatie is anders. Zo is bij een echtscheiding met kinderen een ouderschapsplan verplicht en wordt hieraan natuurlijk zorgvuldig aandacht besteed.

Als een van jullie ondernemer is kan dit ervoor zorgen dat er meer tijd nodig is, bijvoorbeeld om de waarde van de onderneming vast te stellen.

Ook jullie relatie en communicatie is van invloed op de snelheid van de echtscheiding. Als jullie elkaar goed begrijpen en nog op een goede manier met elkaar communiceren is het makkelijker om afspraken te maken. Als dit niet het geval is dan plant de mediator soms een (extra) gesprek om met jullie aan de communicatie te werken.

Als jullie afspraken hebben gemaakt worden deze voor jullie vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Deze moeten vervolgens bij de rechtbank worden ingediend. De rechtbank doet binnen 4-10 weken uitspraak door middel van een echtscheidingsbeschikking.

Om de echtscheiding definitief te maken moet deze beschikking worden ingediend bij de registers van de burgerlijke stand. De meeste gemeenten streven ernaar dit binnen zeer korte termijn, bijv. binnen 1 werkdag na binnenkomst van het verzoek tot inschrijving, te doen.

Maar hoe zit het dan met de flitsscheidingen die online worden aangeboden? Natuurlijk kan het aantrekkelijk zijn om online snel te scheiden tegen lage kosten.
Mijn ervaring is helaas wel dat hier vaak geen sprake is van maatwerk en er onvoldoende tijd en aandacht wordt besteed aan iedere specifieke situatie. Hierdoor kun je afspraken maken waar je later spijt van krijgt en ook (bijna) niet meer onderuit kunt, bijvoorbeeld omdat je niet goed bent geïnformeerd over de verschillende opties of onvoldoende tijd hebt genomen om na te denken over de gevolgen van je afspraken.

Scheiden met deskundige begeleiding duurt soms langer en is soms iets duurder, maar je hebt dan wel goede afspraken gemaakt die ook in de toekomst werken.