Huwelijkse voorwaarden: alimentatie

Hoge Raad: uitsluiten van partneralimentatie voor het huwelijk niet mogelijk.

Gaan jullie binnenkort trouwen? Is er sprake van huwelijkse voorwaarden en willen jullie hierin afspreken dat in het geval dat jullie gaan scheiden er geen partneralimentatie hoeft te worden betaald? Let dan goed op.

Een nihilbeding, dit is de juridische naam van een afspraak waarin de aanspraak op alimentatie wordt uitgesloten, is niet geldig.  De Hoge Raad heeft namelijk op 25 november jl. bepaald dat een dergelijke afspraak nietig is.

Dit betekent in de praktijk dat, ook al wordt een afspraak waarin het betalen van partneralimentatie wordt uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden opgenomen, deze afspraak juridisch gezien niet bestaat en geen betekenis heeft. Deze kan dan in de praktijk ook niet worden afgedwongen.

In het verleden hebben notarissen in sommige gevallen, op verzoek van hun cliënten, deze afspraak wel in de huwelijkse voorwaarden opgenomen. In de meeste gevallen werden de cliënten er overigens wel op gewezen dat deze afspraak mogelijk juridisch niet geldig zou zijn.

Om een einde te maken aan de onzekerheid en onduidelijkheid over dit onderwerp heeft de Hoge Raad deze uitspraak gedaan. In de lagere rechtspraak werd er namelijk wel eens een uitzondering gemaakt.

Echtgenoten kunnen overigens voor of na echtscheiding wel afstand doen van partneralimentatie in een overeenkomst. Willen jullie hierover graag meer informatie ontvangen? Neem dan contact met mij op.

Meer weten over partneralimentatie of huwelijkse voorwaarden bij echtscheiding?

Tijdens een vrijblijvend intakegesprek geef ik meer informatie over jullie situatie.

PLAN EEN INTAKEGESPREK