Ex-partner wil niet mee naar de mediator.

Mijn ex-partner wil niet mee naar de mediator. 3 Tips.

Je hebt besloten te gaan scheiden en wil de scheiding graag in gang zetten. Het liefste kom je er samen met je (ex-)partner uit en maak je samen goede afspraken. Je hebt al een paar keer aan je (ex-)partner laten weten dat je graag een afspraak met een mediator wilt maken, maar je ex-partner werkt niet echt mee en je weet niet wat je moet doen. In deze blogpost geef ik je 3 tips die je mogelijk kunnen helpen.

 

Laat je partner weten dat je beslissing definitief is.Een echtscheiding is in de meeste gevallen voor beide partners een rouwproces. Als jij degene bent die de beslissing heeft genomen om te gaan scheiden is het aannemelijk dat jullie je op twee verschillende punten in dit rouwproces bevinden. Misschien loop jij al langere tijd rond met het idee de relatie te beëindigen en heb je al langere tijd nagedacht over hoe jouw toekomst er na de echtscheiding uit zal zien. Je hebt misschien zelfs al op Funda naar woningen gekeken. Het kan zijn dat jouw mededeling voor je (ex-)partner als een “donderslag bij heldere hemel” kwam. Misschien was het niet helemaal onverwacht, maar heeft hij/zij wel nog hoop dat het goed komt. Natuurlijk kun je ruimte geven aan de boosheid en/of het verdriet van je partner, maar maak wel duidelijk dat je beslissing definitief is. Plan hiervoor als dit nodig is op een rustig moment een gesprek in.

Bespreek de voordelen van mediation.

Leg uit dat je de echtscheiding graag samen wilt regelen en goede afspraken wilt maken en bespreek de voordelen van mediation. Laat je partner weten dat je als je voor mediation kiest zelf invloed hebt op de uitkomst van de echtscheiding en de afspraken en dat je dit bij een procedure uit handen geeft. Zeker als jullie ouders zijn is het voor de kinderen ontzettend belangrijk dat jullie na de echtscheiding nog samen goed door een deur kunnen. Ook kun je vertellen dat de kosten van mediation lager zijn dan de kosten van een procedure bij de rechtbank. Misschien helpt het om de websites van een aantal mediators te laten zien waarin jij je hebt verdiept. Hierdoor kan je (ex-)partner een beter beeld krijgen van het proces en van de verschillende mediators. Belangrijk is ook dat bijna alle mediators een gratis intakegesprek aanbieden. Tijdens dit gesprek kunnen jullie samen al jullie vragen stellen. Een intakegesprek is vrijblijvend, zodat je ook kunt onderzoeken of de (werkwijze van) de mediator bij jullie past. Misschien stelt dit je (ex-)partner al iets meer gerust.

 

Stel een deadline.

Werken de bovenstaande tips nog niet, dan zou je een deadline kunnen stellen. Dit klinkt natuurlijk best hard, maar het is vooral heel duidelijk. Stel wel een redelijke termijn, zodat je (ex-)partner hier goed over na kan denken. Je kunt bijvoorbeeld laten weten dat je er echt samen uit wilt komen, maar dat je wel binnen twee weken een antwoord wilt krijgen. Laat dan ook weten dat je, als je niets hoort of als het antwoord nee is je een advocaat inschakelt en op die manier de echtscheiding in gang zet, hoe jammer dit ook is. Mediation werkt overigens wel op basis van vrijwilligheid, dus een mediator zal tijdens een intakegesprek altijd controleren of beide (ex-)partners zich daadwerkelijk willen inspannen voor het maken van goede afspraken. Mocht een mediator twijfels hebben of weerstand voelen dan zal hij/zij dit bijna altijd bespreekbaar maken. Dit leidt vaak tot meer inzicht en een soepeler mediationproces.

Vrijblijvende intake plannen?

Neem dan contact met me op. Het gesprek kan ook online worden gevoerd.

PLAN EEN VRIJBLIJVEND (ONLINE) INTAKEGESPREK