Wat doet een mediator?
Je relatie loopt al een langere tijd niet goed en je hebt besloten te gaan scheiden of misschien heeft je partner je laten weten dat hij of zij wil scheiden. Misschien hebben jullie samen een of meer kinderen en heb je het de kinderen zelfs nog niet verteld, omdat je dit het moeilijkste vindt. Het is een heftige periode, waarin er veel op je afkomt, je misschien heel boos of verdrietig bent en niet zo goed weet wat je moet doen. Je weet niet waar je moet beginnen en wat je precies moet regelen. Het is al helemaal lastig als je niet meer (goed) met elkaar kunt communiceren. Je wilt het wel graag goed regelen en zeker als je kinderen hebt wil je de communicatie met je ex-partner goed houden. Je gaat namelijk als partners uit elkaar, maar niet als ouders.
In dat geval heb je waarschijnlijk van een mediator gehoord, maar misschien weet je nog niet zo goed wat een mediator doet en hoe deze jullie kan helpen. In deze blogpost geef ik je hierover meer informatie.
Wat doet een mediator?
Een mediator helpt in echtscheidingssituaties de ex-partners met elkaar te communiceren en afspraken te maken, voor de langere, maar soms ook voor de korte termijn. Bij een echtscheiding komt het vaak voor dat je met heel veel vragen zit. Je moet nadenken over hoe jullie de zorg over de kinderen gaan verdelen, wie er in de woning mag blijven wonen, of er partneralimentatie en/of kinderalimentatie moet worden betaald en door wie. Het wordt lastig als jullie er niet hetzelfde over denken of niet meer goed met elkaar kunnen communiceren door boosheid of verdriet, emoties die in deze situatie heel normaal zijn. In dat geval kan een mediator uitkomst bieden. Een mediator onderzoekt namelijk samen met jullie wat er nodig is om weer goed met elkaar in gesprek te kunnen gaan en begeleidt de gesprekken tussen jullie. Ook kan, zeker een gespecialiseerde familiemediator, jullie informatie geven over wat er geregeld moet worden en wat er juridisch wel of niet kan en mag. Een mediator kan bijvoorbeeld berekenen wat er aan partner- en/of kinderalimentatie moet worden betaald.
Wat doet een mediator niet?
Het is goed om te weten dat een mediator wel informatie verschaft, maar geen oplossing geeft voor jullie probleem. De mediator helpt jullie met het zelf vinden van de oplossing door de juridische zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen en jullie te laten weten welke keuzes er zijn, maar ook door de begeleiding van de gesprekken.
Hoe gaat een mediator te werk?
Het intakegesprek
Een mediator start meestal met een intakegesprek en nodigt jullie bijna altijd alle twee voor dit gesprek uit. Het is namelijk belangrijk dat jullie samen, tegelijkertijd, jullie verhaal kunnen doen en jullie vraag bij de mediator kunnen neerleggen. Op deze manier vormt de mediator zich ook geen beeld op basis van het verhaal van een van jullie. Het is niet gek dat je tijdens een intakegesprek pas het hele verhaal van de ander te horen krijgt. Tijdens dit eerste gesprek wordt duidelijk voor welk probleem jullie een oplossing willen vinden, legt de mediator zijn of haar aanpak uit en worden de kosten van mediation, maar ook de mediationovereenkomst besproken. Voor of na het intakegesprek stuurt de mediator jullie een mediationovereenkomst waarin de afspraken tussen jullie en de mediator staan.
De mediation kan pas starten als iedereen, ook de mediator, deze overeenkomst heeft ondertekend. Het kan zijn dat de mediationovereenkomst aan het einde van het intakegesprek wordt ondertekend.
De mediationgesprekken
Er zijn meestal tussen de 3 en 6 gesprekken nodig, van maximaal 2 uur. Als de relatie erg verstoord is of de communicatie echt niet goed is wordt dit vaak tijdens het eerste gesprek besproken. Soms zijn er hier meer gesprekken voor nodig. Het is namelijk erg lastig om goede afspraken te maken als je elkaar niet goed begrijpt en de emoties nog te veel in de weg zitten, zeker als het om de kinderen gaat. Het is bij mediation namelijk de bedoeling dat je samen afspraken maakt die bruikbaar zijn voor de langere termijn en waar je je beiden echt in kunt vinden. Als jullie elkaar beter begrijpen en elkaars zorgen en wensen snappen kan er onderhandeld worden, ook hier helpt de mediator bij. Sommige afspraken moeten worden vastgelegd in een formeel document, bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant of in een ouderschapsplan. Een gespecialiseerde familiemediator kan deze afspraken voor jullie op papier zetten. Een mediator die ook advocaat is, kan deze documenten ook bij de rechtbank indienen, een mediator die geen advocaat is schakelt hiervoor meestal een advocaat in. Als de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken moet de echtscheiding worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De echtscheiding is dan definitief en de afspraken uit het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan zijn dan ook door de rechter bekrachtigd.
Wil je weten wat het verschil is tussen een mediator of een advocaat? Lees dan deze blogpost.
Het eindgesprek
In sommige gevallen wordt het eindgesprek gebruikt om de handtekening te zetten onder alle formele documenten. In andere gevallen wordt dit gesprek gebruikt om samen nog even terug te blikken.
Waarom is het fijn om door een mediator geholpen te worden?
Het is goed om te weten dat alles wat je aan de mediator vertelt geheim blijft. Jullie moeten namelijk in vertrouwen kunnen praten, zonder je zorgen te maken dat je verhaal op straat komt te liggen. Wat er tijdens de mediation wordt besproken mag niet met anderen worden gedeeld en mag niet in een juridische procedure worden gebruikt. Tijdens een mediation mag zelfs niet tussen jullie worden geprocedeerd. Je mag dus niet een procedure bij de rechter starten om alimentatie te vragen en tegelijkertijd mediationgesprekken voeren. Het is fijn dat een mediator neutraal is en geen voorkeur heeft voor een van jullie of voor een bepaalde oplossing. Je ziet in de praktijk namelijk vaak dat dit bij vrienden of familie wel zo is. Juist omdat een mediator neutraal is kan hij of zij de juiste vragen stellen en jullie begeleiden tijdens de gesprekken.
Een mediator helpt jullie dan ook bij het vinden van een oplossing die voor jullie beiden werkt, en nog belangrijker, bij het vormgeven van een nieuwe relatie als ouders. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat jullie de kosten van de mediator kunnen delen.
Wat zijn de kosten van een mediator?
Verschillende mediators hanteren verschillende tarieven. Dit is afhankelijk van de ervaring, maar ook de achtergrond van de mediator, bijvoorbeeld als het om een gespecialiseerde mediator gaat of een mediator die ook een juridische achtergrond heeft. Sommige mediators werken met pakketprijzen waarin 1 bedrag voor de hele echtscheiding wordt afgesproken, anderen werken met een uurtarief. Het gemiddelde tarief van een mediator is €150,– per uur (exclusief BTW). Dit tarief wordt vaak gedeeld tussen de ex-partners. Er zijn veel partijen op de markt die tegen veel lagere tarieven werken, maar waar je zelf ook heel veel moet doen, zoals bijvoorbeeld het uploaden van alle documenten, en er niet veel aandacht is voor de relatie en of de afspraken ook goed zijn voor de langere termijn. Bij de meeste mediators is het intakegesprek gratis en vrijblijvend dus je kunt je goed oriënteren. Bepaal daarom ook voor jezelf en bespreek met elkaar of je een goed gevoel hebt bij de mediator die je hebt gesproken. Het is namelijk heel belangrijk dat er een goede klik en vertrouwen is. Het kan overigens geen kwaad om te controleren of je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten waarin ook de kosten voor mediation bij echtscheiding zijn verzekerd. Ook kan het zijn dat je in aanmerking komt voor door de overheid gesubsidieerde mediation, dit kun je controleren op deze website.
Ten slotte, iedereen in Nederland mag zich mediator noemen. Kijk dan ook goed naar de achtergrond en kennis van de mediator. Je vindt deze informatie vaak op de website van de mediator, maar je kunt hierover natuurlijk ook vragen stellen tijdens het intakegesprek. MfN-geregistreerde mediators zijn mediators die goed opgeleid zijn en die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blogpost.
Wil je graag een vrijblijvend intakegesprek?
Neem contact met me op, dan plannen we een afspraak.
Contactformulier