Wat kost een echtscheiding?

Wat kost een echtscheiding?

Je gaat scheiden en bent je aan het oriënteren. Je hebt eigenlijk geen idee wat een echtscheiding kost en komt online verschillende bedragen tegen. In deze blogpost leg ik uit welke factoren van invloed zijn op de kosten van een echtscheiding.

1. Mediation of procedure bij de rechtbank?

Mediation is goedkoper dan procederen, omdat je samen de kosten van de mediator kunt delen. Als je gaat procederen moet ieder een eigen advocaat inschakelen en betalen. Bovendien is mediation sneller en hierdoor ook goedkoper. Veel mediators, maar ook advocaten werken op basis van een uurtarief. Een mediation onder deskundige begeleiding kost in de situatie van een scheidend echtpaar met een eigen woning, afspraken over partneralimentatie en pensioen en het indienen van de stukken bij de rechtbank rond de €1.500,– per persoon. Als het in hetzelfde geval om ouders gaat kost het per persoon rond de €2.000,– Hierin zijn niet de kosten die de rechtbank in rekening brengt, €314,–, of de kosten van andere adviseurs, zoals bijvoorbeeld de hypotheekadviseur opgenomen.

2. Jullie persoonlijke situatie: onderwerpen en communicatie.

Iedere echtscheiding is anders en daarom maatwerk. Een mediator brengt dan ook op basis van het intakegesprek in beeld wat er geregeld moet worden en waarover jullie afspraken willen maken. In de meeste gevallen worden in ieder geval de volgende “standaard” onderwerpen besproken:

de zorg voor en omgang met de kinderen;
kinderalimentatie;
de verdeling van bezittingen en schulden;
partneralimentatie;
pensioen.

Onderwerpen die een mediation meer complex kunnen maken en hierdoor ook duurder zijn:

Verslechterde communicatie. Natuurlijk is het heel normaal dat er bij een echtscheiding spanningen en frustraties naar boven komen. In sommige gevallen is de communicatie zo verstoord dat hierdoor geen goede afspraken voor de toekomst kunnen worden gemaakt. In dat geval zal een mediator hier extra aandacht aan besteden en bijvoorbeeld een extra gesprek inplannen. Zeker als er kinderen in het spel zijn is het heel belangrijk dat de relatie als ouders goed is na de echtscheiding.

Financiële onderwerpen die extra aandacht nodig hebben.

Het kan zijn dat een van jullie een ondernemer is en dat de waarde van de onderneming moet worden vastgesteld. Hetzelfde kan gelden als er aandelen in de gemeenschappelijke boedel vallen. Ook in het geval dat er onroerend goed in de gemeenschappelijke boedel valt kan hieraan meer aandacht worden besteed, bijvoorbeeld als er sprake is van huurinkomsten. Het kan dan ook nodig zijn dat andere professionals worden ingeschakeld die advies kunnen geven over meer complexe vraagstukken als het gaat om financiële zaken, fiscale zaken of pensioen.

3. De ervaring en deskundigheid van de mediator.
Een mediator die geregistreerd en/of gespecialiseerd is en/of een juridische achtergrond heeft rekent vaker een hoger uurtarief. Deze mediator heeft namelijk meer opleidingen gevolgd, waardoor hij/zij in de meeste gevallen gespecialiseerd is.  Door deze ervaring en achtergrond is hierdoor de dienstverlening vaak meer uitgebreid. Een gespecialiseerde mediator kan jullie beter informeren. Een mediator die ook advocaat is kan ervoor zorgen dat jullie echtscheiding ook op juridisch vlak goed wordt afgewikkeld. Jullie hoeven dan niemand anders in te schakelen voor het indienen van de stukken bij de rechtbank. Bovendien worden jullie afspraken goed gecontroleerd.

“Maar er zijn online heel veel “budget-aanbieders”. Het klinkt misschien onaardig, maar in veel gevallen is goedkoop dan duurkoop. Mijn ervaring is dat de scheidende partners veel informatie zelf aanleveren en zelfs op basis van standaard documenten/programma’s invullen, waardoor de afspraken vaak niet aansluiten op de specifieke situatie en uiteindelijk toch nog na de echtscheiding moeten worden aangepast. Dit zorgt later voor meer kosten, maar ook frustratie als een van de twee ex-partners niet mee wil werken aan de aanpassing, omdat hij/zij voordeel heeft van de huidige situatie. Zoals ik al eerder aangaf is iedere echtscheiding anders en verdient deze daarom maatwerk.

Sommige mediators werken op basis van een uurtarief, andere op basis van een pakketprijs en weer andere mediators laten de cliënten kiezen. Dit hoeft niet altijd van invloed te zijn op de uiteindelijke kosten. Een pakketprijs kan wel als voordeel hebben dat je vooraf duidelijk weet waar je aan toe bent.

Controleer vooraf ook of je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten waarbij mediation wordt vergoed. Ook kan het zijn dat je in aanmerking komt voor door de overheid gesubsidieerde mediation. Dit kun je controleren op deze website.

Meer informatie over de kosten van jullie echtscheiding?

Plan dan een vrijblijvend intakegesprek en ontvang een op maat gemaakt mediationplan.

PLAN EEN VRIJBLIJVEND (ONLINE) INTAKEGESPREK