Foto website scheiding kinderen 3

Echtscheiding met kinderen

Bij een echtscheiding met kinderen zijn de kinderen waarschijnlijk jullie grootste zorg, of jullie nu getrouwd zijn, geregistreerde partners zijn of samenwonen.

Ouderschapsplan

Jullie willen dat de kinderen zo min mogelijk onder de echtscheiding lijden en willen om die reden goede afspraken maken. Misschien denken jullie aan co-ouderschap. Op basis van de wet zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan staan in ieder geval de afspraken over de zorg voor en omgang met de kinderen, informatie over de kinderen en kinderalimentatie. Als partners nemen jullie nu afscheid van elkaar, maar als ouders blijven jullie altijd met elkaar verbonden. De relatie als ouders moeten jullie opnieuw vormgeven.

Dat kan op dit moment lastig zijn als jullie als ex-partners te maken hebben met verdriet, boosheid of teleurstelling. Misschien lukt het jullie hierdoor op dit moment niet goed om met elkaar te communiceren en afspraken te maken. Het kan ook zijn dat jullie anders denken over de zorg en opvoeding van de kinderen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat jullie wel nog goed met elkaar communiceren en zelfs al een idee hebben over het samen invullen van het ouderschap, maar niet goed weten hoe jullie dit het beste kunnen vastleggen of graag willen weten hoe het zit met de verdeling van de kosten van de kinderen.

Zakelijke afwikkeling

Daarnaast speelt er ook nog de zakelijke afwikkeling van jullie echtscheiding. Wat gebeurt er met de echtelijke woning? Moet er partneralimentatie worden betaald? Hoe verdelen we onze gezamenlijke bezittingen en schulden? Wat spreken we af over pensioen? Kortom, er komt nu heel veel op jullie af. Om jullie meer rust en duidelijkheid te bieden begeleid ik jullie stap voor stap in dit proces, met aandacht voor jullie persoonlijke en juridische verhaal. Dit doe ik door jullie gesprekken te begeleiden en jullie in normale taal te informeren over wat er juridisch allemaal wel of niet kan, mag of moet.

Het mooie van mediation is dat de oplossing bij jullie ligt en dat jullie zelf, samen, kunnen kiezen hoe jullie verder gaan en welke afspraken jullie maken. Ik help jullie graag samen deze oplossing te vinden.

Ook na de echtscheiding kan ik jullie helpen met het aanpassen van eerder gemaakte afspraken.

Stap voor stap jullie echtscheiding met kinderen goed afwikkelen?

In 3 tot 6 gesprekken begeleid ik jullie stap voor stap in dit proces op een heldere, veilige en vertrouwelijke manier.


Tijdens deze gesprekken luister ik naar jullie zorgen en wensen, bemiddel ik tijdens de gesprekken en geef ik informatie over de juridische (on)mogelijkheden. Ik maak kinder- en partneralimentatieberekeningen en kan de door jullie gemaakte afspraken vastleggen in de vereiste juridische documenten.

Ten slotte kan ik deze voor jullie indienen bij de rechtbank en burgelijke stand.

Bij een echtscheiding met kinderen maken jullie in ieder geval afspraken over de zorg voor en omgang met de kinderen na de echtscheiding, kinderalimentatie/verdeling van de kosten van de kinderen en over hoe jullie met elkaar als ouders communiceren en omgaan.


Als jullie het met elkaar eens zijn geworden leg ik deze afspraken voor jullie vast in het ouderschapsplan, dat vervolgens bij de rechtbank kan worden ingediend.


Vervolgens gaan we aan de slag met de verdeling van jullie bezittingen en schulden, denk bijvoorbeeld aan de echtelijke woning en de hypotheekschuld.


Ook komen partneralimentatie en de verdeling van pensioen waarschijnlijk aan de orde. De afspraken die jullie hierover maken leg ik voor jullie vast in het echtscheidingsconvenant. Ook dit kan ik als advocaat indienen bij de rechtbank en de burgerlijke stand.


Het geeft mij enorm veel voldoening als jullie je opnieuw als ouders met elkaar kunnen verbinden en met duidelijke afspraken weer aan jullie toekomst kunnen bouwen, samen met jullie kinderen.